Vi byter elmätare


Energimarknadsinspektionen har på uppdrag av regeringen tagit fram förslag på nya funktionskrav för framtidens elmätare. Kraven ska vara uppfyllda senast 1 januari 2025. Vi på Sjöbo Elnät påbörjar bytet av elmätare under vintern 2023/2024 och meddelar i god tid när bytet kommer att ske.

Varför har man en elmätare?

Din elmätare talar om för oss hur mycket el du använder i din bostad samt eventuellt överskott av el. Mätaren läses av automatiskt.

Hur påverkar bytet mig?

Det kommer inte att påverka dig särskilt mycket. Mätinsamlingen och faktureringen kommer se ut som vanligt. Varken mätaren eller arbetet med att byta din mätare kommer att kosta dig något. Efter elmätarbytet kan det bli ett glapp i redovisningen över din förbrukning. Du ser det i statistiken på Mina Sidor eller på din nästkommande faktura.

Om din elmätare sitter utomhus

Är du villaägare sitter din mätare oftast utvändigt på fasaden. Bor du i lägenhet sitter de i trappuppgången eller i källaren. Det innebär att ingen behöver vara hemma när vi kommer och byter din mätare. Vi meddelar vilken vecka det blir eftersom bytet orsakar ett kortare elavbrott.

Om din elmätare sitter inomhus

Har du din mätare inomhus behöver vi komma in till dig. En vuxen person över 18 år, som vet var mätaren sitter, ska finnas i bostaden när vi kommer. Om ett barn är ensamt hemma går vi inte in. Vi meddelar exakt tid när bytet närmar sig.

Behöver jag göra något inför bytet?

Tänk på att din elmätare måste vara tillgänglig för vår mätartekniker. För att underlätta för bytet är det bra om du ser till att det inte står några föremål eller hinder framför elmätaren.

Ett kortare elavbrott

När vi byter din elmätare blir det ett kort elavbrott. Se därför till att känslig elektrisk utrustning är avstängd under tiden.

Hur lång tid tar bytet?

Ett normalt mätarbyte tar ca 30 min. Strömmen kommer vara bruten ca 10-15 minuter under bytet.

Kan ni även byta plats på min elmätare?

Vi kommer endast ha möjlighet att göra mätarbyten och kan tyvärr inte utföra några mätarplatsflyttar eller mätarskåpsbyten. Om du behöver flytta en mätarplats måste du själv kontakta en behörig elinstallatör.

När kommer ni och byter elmätare?

Vi kommer under vintern 2023/2024 att påbörja arbetet med att byta ut alla elmätare i hela vårt elnät. Du kommer att få mer detaljerad information ca 1-2 veckor innan vi kommer till dig.

Har jag rätt huvudsäkring?

Kontrollera gärna även att din huvudsäkring är samma som du betalar för enligt din faktura. Stämmer det inte så måste du kontakta en behörig elinstallatör som byter och informerar oss. Vilken storlek din huvudsäkring har kontrollerar du enklast genom att skruva ut proppen och se vilken färg det är på bottenplattan.

Har du frågor om bytet av elmätare?

Behöver du mer information kontakta oss på 0416-41 19 00 eller skriv till oss.